Havesalg

Er du på udkig efter rullegræs? Vi har fundet 12 online forhandlere, og noteret deres priser for 100 m2 inkl. levering.

Den billigste webshop lige nu er Plantetorvet.dk, som sælger 100 m2 for kun 3.295 kr. Det er 52 % billigere end den dyreste webshop.

Rullegræs kan altså købes ret billigt, men har du tiden, lysten og kompetencerne til at lægge det selv? Du kan overveje at få en anlægsgartner til at gøre det for dig. Måske det vil give mening at tage imod 3 gratis tilbud fra 3byggetilbud.dk helt uforpligtende, og med de tilbud på hånden kan du så vurdere hvad du helst vil.

Laveste pris for 100 m2 rullegræs inkl. levering*
WebshopPris ↓Link
3.295 kr.Køb
3.295 kr.Køb
3.495 kr.Køb
3.495 kr.Køb
3.495 kr.Køb
3.495 kr.Køb
3.790 kr.Køb
3.790 kr.Køb
3.858 kr.Køb
4.295 kr.Køb
4.724 kr.Køb
6.495 kr.Køb

*Seneste opdatering: 15. januar 2021 - Leveringssted: 8000 Aarhus C - Mængde: 100 m2 (eller nærmeste omregnede alternativ).

Når en græsplæne har kendt bedre dage, og de dage efterhånden ligger temmelig langt tilbage i tiden, så fortjener den at blive fornyet.

Har du ikke tålmodighed til at vente på, at den selv restituerer sig, og ønsker du at undgå, at ukrudtet invaderer plænen, inden græsset får ordentlig fat igen, så kan rullegræs være den perfekte løsning på den udfordring.

Det er netop i sådanne situationer, at rullegræs rigtigt kommer til sin ret.

Rullegræs kan også med fordel bruges til den helt nye etablering af en jævn og flot græsplæne.

Der er forskel på græs

Græs er ikke bare græs. Der findes virkelig mange arter, og ofte vil der i en plæne eller i en frøblanding være flere forskellige sorter i spil.

Forskellene kan også ligge i, at de enkelte forhandlere har deres foretrukne græs. Der kan også være forskel på, hvor hastigt græsset vokser og på de enkelte græsstrås tykkelse, farve og struktur.

Vil du gerne have nogle helt specifikke informationer om rullegræssets beskaffenhed, så må du orientere dig hos din forhandler.

Det typiske rullegræs

Selv om der, som sagt, kan være temmelig mange variabler, når det gælder græstørv, så er der alligevel nogle standarder, som passer i de fleste tilfælde.

Det vil typisk være standarder som disse:

Så har du i hvert fald en idé om, hvad du har at arbejde med, når du skal til at anlægge græsbanerne, og du kan nogenlunde regne dig frem til, hvor mange ruller du får brug for.

Det perfekte tidspunkt at anlægge rullegræs

Årets cyklus har selvfølgelig en indflydelse på, hvornår det er mest optimalt at plante ud. Det gælder naturligvis også for rullegræs. Rullegræs er jo levende, og derfor følger det som sådan den årscyklus, der er for græs.

Den er sådan, at græs har sin mest aktive vækstperiode om sommeren. Om vinteren går det mere eller mindre i dvale, det dør ikke.

Det vil sige, at der er mest ro på om efteråret og i foråret. Om efteråret er der stadig lidt vækst i græsset, og det er ved at forberede sig på vinterens inaktive periode.

Om foråret vågner græsset, og det samler kræfter til den aktive vækstperiode om sommeren.

Med andre ord så skal du satse på at kunne anlægge rullegræsset om foråret eller om efteråret. Det er her, det vil have de bedste betingelser for at få godt fat i jorden.

Rullegræsset skal kunne slå rod

Om rullegræsset bliver en plantemæssig succes, afhænger af, om græsset formår at slå rødder i det nye underlag. Når det ligger der i en rulle, er græsrødder korte og overskåret.

Forudsætningen for, at det kommer til at gro, er, at rødderne vokser og får godt fæste i jorden under rullegræsset.

Skal det lykkes, så kræver det, at jorden har den rigtige temperatur. Græsset kan rodfæste sig, hvis temperaturen i jorden er over 0 grader. Det kan gro, når temperaturen er over 7 grader.

Det vil sige, at der ikke må være frost i jorden. Selv om temperaturen om sommeren oftest langt overstiger de 7 grader, så kan det også blive for varmt og især for tørt for græsset til at klare processen.

Derfor er det mest optimalt at lægge rullegræs ud om efteråret eller om foråret, hvor de bedste vækstbetingelser er til stede.

Gør jorden klar til rullegræsset

Inden du står der med dine mange ruller græs, så bør du forberede jorden, inden du begynder at rulle det ud. Der er flere ting, du selv kan gøre, så du giver det nye rullegræs de bedste betingelser for at gro på din jord.

Fræs jorden

Græsrødderne har meget nemmere ved at få fæste i jorden, hvis du fræser den, inden græsrullerne bliver lagt på. Du kan fint fræse omkring 10 – 20 cm ned i jorden. Det vil være tilstrækkeligt i de fleste tilfælde.

Hvis jorden er meget sammenpresset, fordi der har ligget eller kørt noget tungt oven på det, så bør du faktisk fræse hele 70 – 80 cm ned i jorden for at være sikker på, at de med tiden lange rødder, som græs skyder, kan trænge igennem.

Tilføj næring

Det nye græs skal have noget at leve af. Det kan du give det ved at tilføje enten et lag af god muldjord eller en form for egnet gødning. Det styrker de korte græsrødder og gør dem bedre i stand til at vokse til.

Gør underlaget plant

Hvis din græsplæne skal være helt plan, så er det selvfølgelig en forudsætning, at underlaget er så plant som overhovedet muligt. Det vil sige, at du skal have gjort jorden, som græsset skal rulles ud på, helt fladt og plant.

Når det er gjort, kan du tromle jordstykket, indtil det bliver så fast, at du ikke sætter fodspor, når du går på jorden.

Det er et ret stort arbejde at gøre jorden plan og klar til modtagelse af rullegræs, men det er et arbejde, som virkelig betaler sig. Får du ikke gjort forarbejdet godt nok, så vil din græsplæne blive ujævn.

Vand jorden

Lige som du gør, når du planter andre typer planter i jorden, så skal du også gøre rullegræssets underlag fugtigt nok til, at rødderne ikke tørrer ud og dermed ikke kan overleve udplantningen.

Det gør du selvsagt ved at vande jorden godt og grundigt. Det behøver ikke at blive helt oversvømmet, men der skal være en vis fugtighed overalt på arealet, inden du lægger rullegræsset ovenpå.

Sådan lægger du rullegræs

Det er sådan set en udmærket gør-det-selv-opgave at lægge rullegræs ud. Chancen for at det bliver en succes, er ret høj – især hvis du har gjort forberedelserne grundigt. Der er også ret god hjælp at hente på nettet.

På YouTube vil du for eksempel kunne finde flere gode og instruktive videoer til, hvordan du bedst lægger rullegræsset ud.

Ud over at studere diverse instruktioner og videoer, så kan du med denne tjekliste gennemføre opgaven punkt for punkt. Gør du dit forarbejde grundigt, så vil resultatet af dine anstrengelser højst sandsynligt blive godt, og du står med en smuk og jævn græsplæne, når arbejdet er gjort.

Tjekliste i forhold til at anlægge rullegræs:

Har du noget jord i overskud?

Somme tider kan der blive en hel del jord i overskud, når man planerer jorden for at gøre den klar til at modtage rullegræs. Der kan være forskellige måder at bruge jorden på eller at komme af med jorden på.

Hvis du har nogle steder på din grund, hvor det vil være fint at fylde ud med jord, eller steder hvor der kan være en lille høj eller et højbed, så kan du sagtens bruge jorden selv.

Tiden efter anlægningen

Det er vigtigt, at du ikke bare regner med, at græsset bare skal stå at passe sig selv. I de første uger efter anlægningen, skal du være særligt opmærksom på at holde øje med græsset.

Successen for græssets etablering har du i høj grad selv en indflydelse på her i den første tid efter anlægningen.

Vand er det vigtigste

Den absolut vigtigste forudsætning for, at rullegræsset trives, er, at det bliver tilført godt med vand. Det skal du faktisk allerede gøre med det samme, når det er blevet lagt ud.

Græsset skal i det hele taget have masser af vand her i den første tid. Får det ikke det fra naturens side, så må du give plænen det.

Græs og jord skal holdes fugtigt mere eller mindre konstant, indtil græsrødderne for alvor har fået godt fat i den underliggende jord. Det kan derfor ikke nytte noget, at du får lagt rullegræs ud, lige inden du skal afsted på sommerferie.

Vand rullegræsset hyppigt

Du skal selvfølgelig ikke overvande det nye græs. Det kan det risikere at rådne ved. Du skal vande rigeligt, men alligevel med måde. Hvor meget og hvor hyppigt, du skal vande, afhænger naturligvis af, hvordan vejr og vind er.

Hvis det er meget varmt og blæsende, skal der mere vand til, end hvis det er køligt og regnfuldt i vejret.

Som en tommelfingerregel kan man dog sige, at du skal give hele plænen et sted imellem 15 og 20 mm vand hver anden eller hver tredje dag.

Er det varmt og blæsende, så må du ud at vande lidt hyppigere. Det skal gerne være sådan, at vandet trænger godt igennem græslaget, men plænen må ikke stå under vand.

Efterhånden som rødderne får bedre fat, så kan du lade der gå flere dage imellem vandingerne, og til sidst kan du lade naturen overtage vandingen.

Ekstra gødning

Når der er gået omkring tre uger, efter du har anlagt græsplænen, så vil den have brug for gødning igen. Den næring, du gav den i starten, har den efterhånden brugt op, og så må der nye tilføjelser til.

Giv gerne plænen den samme type næring, som du gave den i begyndelsen. Det er stadig krævende for græsset at skulle etablere et helt nyt og stærkt rodnet.

Gå, men ikke løbe på græsset

Den nyanlagte græsplæne er stadig sart i begyndelsen. Det er den i hvert fald i løbet af de første tre ugers tid. I den periode kan du godt gå lidt rundt og nyde din nye flotte græsplæne, men begræns alligevel aktiviteten.

Børneleg, hundeaktivitet eller fodbold og lignende bør helt undgås i løbet af denne første periode. Det kan risikere at skade plænen, hvis familien lægger alt for tidligt ud med at afholde fodbold- eller badmintonturnering i haven.

Tjek plænens trivsel

Du kan få brug for at tjekke plænens trivsel ud over at se på den. Det kan du eventuelt gøre ved at løfte lidt op i græstæppets kant for at tjekke græssets sundhedsgrad.

Her kan du nemt se, om græsset er i fuld gang med at danne små nye og længere rødder, eller om det går lidt trægt med det.

Er der ikke rigtigt kommet gang i røddernes vækst efter 8 – 10 dage, så kan det være, at græsset skal have noget mere vand. Det kan også skyldes, at vejret er køligt, eller at den del af græsset ligger i et skyggefuldt område af plænen.

I de tilfælde må du beregne, at der går lidt længere tid, inden græssets vækst rigtig kommer godt i gang.

Du kan købe rullegræs mange steder

Er du blevet inspireret til at forsyne din grund med rullegræs og dermed få en smuk og sund græsplæne på den hurtige måde, så er der mange forhandlere rundt omkring i landet.

Der er for eksempel mange planteskoler og havecentre, der forhandler rullegræs – eller som kan sætte dig i forbindelse med en dygtig og pålidelig forhandler.

Der findes også mange online forhandlere, der har specialiseret sig i netop rullegræs. Mange forhandlere tilbyder også at levere rullegræs, og den øgede konkurrence har bevirket, at du kan få græsset til en ret fornuftig pris.

Brug lidt tid på at lede efter det gode rullegræs til den gode pris. Det kan godt betale sig.

Hvad koster rullegræs?

Når der er mange forhandlere, så er der også en vis konkurrence i forhold til prisen på rullegræs. Der kan også være en ret markant prismæssig forskel i de enkelte områder af landet.

Du kan derfor opleve, at der kan være ret stor forskel på priserne. Her kan du også kigge lidt på, hvad det koster at få græsset leveret og så videre.

Måske kan det betale sig for dig at bestille græsset længere væk fra, fordi den samlede pris er konkurrencedygtig.

Vær endelig også opmærksom på, at der kan være forskel på græssorter. Her kan nogle være dyrere end andre. Hvis du skal kunne foretage en direkte sammenligning, så må det nødvendigvis være på den helt samme sort eller blanding, for at det helt giver mening.

Lige for tiden så ligger prisen for rullegræs på et sted imellem 20 og 30 kroner pr. kvadratmeter. Selv om forskellen måske ikke er så stor, så kan det dog blive til noget, hvis du er oppe i at skulle have mange kvadratmeter.

Der er mange faktorer, der spiller ind i forhold til den samlede pris, som du kommer til at betale for dit rullegræs, så afsøg markedet, inden du beslutter dig for en bestilling.

Hvad med levering?

Det kan selvfølgelig variere fra leverandør til leverandør, hvordan leveringen foregår. Typisk vil det være sådan, at din bestilling bliver leveret på din adresse.

I betragtning af, at sådan en pallefuld rullegræs vejer sine 1250 kilo, så er det ret fint at få varen leveret på adressen.

På pallen vil der være omkring 50 m2 rullegræs, som du så kan gå og hente en rulle ad gangen fra.

Sørg endelig for at bestille leveringen til et tidspunkt, hvor det passer perfekt med, hvor langt i processen med klargøringen, du er nået.

Ankommer græsset før, du er klar til at rulle det ud på plads, så risikerer du, at det står og tørrer ud.

Kommer det senere, så kan det være, at det bliver for koldt, at store regnskyl får ødelagt din jævne jord – eller et eller andet, der gør det til en virkelig dårlig timing.

Sådan plejes plænen efterfølgende

Som nævnt, så er der nogle forholdsregler, du bør tage, når du står med et nyanlagt græs. Især i den første tid efter skal det behandles med stor omtanke. Her får du lige en opsummering af de vigtigste pligter, du har i forhold til at lykkes med rullegræs:

Græsset skal vandes

Vand græsset flittigt i de allerførste dage. Gør det gerne en gang om dagen i løbet af de første fjorten dage. Vand i omkring 5 – 10 minutter pr. område.

Det svarer til omtrent 10 – 20 ml vand. Det er en passende mængde til at starte med. Herefter sættes hyppigheden og vandmængden ned.

Græsset skal have ro

Det nye græs skal have ro til at gro og til at udvikle et godt rodnet. Du bør undgå, at børn og hunde løber og leger på græsset, før det har fået etableret sig ordentligt.

Du kan godt gå lidt rundt på det. Det kan det godt holde til.

Græsset skal gødes

Græsset er under stress, når du modtager det. Det skal bruge meget energi på at genetablere sine rødder, så derfor skal det have noget næring til at styrke den proces.

Gød gerne hele plænen med plænegødning, når der er gået tre til fire uger, efter det er blevet lagt ud.

Syv tips til at få en smuk græsplæne

Du kan sagtens bare lade din græsplæne stå at passe sig selv. Du kan fint nøjes med bare at slå græsset regelmæssigt, så har du stadig din flotte jævne græsplæne.

Men der er faktisk nogle ting, du kan gøre for at få en endnu smukkere plæne.

Her får du syv tips til, hvordan du selv kan være med til at forbedre din græsplænes sundhed og smukhed.

1.     Giv din græsplæne noget luft

Luft er godt for en græsplæne. Hvis den får noget luft, så vil den gro bedre og mere jævnt. Der er flere måder, du kan lufte græsset på. Du kan for eksempel fjerne mos i plænen.

Mos tager fugten og optager pladsen, så der ikke kan gro græs. Mos kan fjernes manuelt, eller du kan give det mosangrebne område noget kalk eller et andet uskadeligt middel, der kan bekæmpe mosset.

Du kan også fjerne mælkebøtter eller anden form for ukrudt, der vokser i plænen og fortrænger græsset.

Giv også plænen noget luft ved for eksempel at stikke huller i jorden med en greb. Det er især godt, hvis jorden er ret tung af ler. Brug eventuelt også en plænelufter. Sådan en er meget effektiv.

2.     Så efter

Efter noget tid, vil der nok vise sig nogle områder i græsplænen, hvor græsset vokser sporadisk eller meget tyndt. Eller måske er der endda nogle helt bare pletter.

På de områder kan du med fordel efterså, sådan at der kommer til at vokse noget græs. Det er bedst at gøre det på nogle tidspunkter på året, hvor temperaturen ligger på omkring 12 – 15 grader.

Bland gerne græsfrøene med sand og jord, og husk at vande godt efterfølgende.

3.     Hav den rette surhedsgrad

Græs trives bedst i neutral jord. Det vil sige, at den bør gro i jord, der har en surhedsgrad på mellem 6 og 7. Du kan tjekke jordens pH-værdi med en jordbundstest. Sådan en kan du købe i et havecenter eller på en planteskole.

Når du kender jordens surhedsgrad, kan du regulere den enten med noget gødning, noget havekalk eller noget andet uskadeligt, der kan regulere værdien.

4.     Brug den rette gødning

Gøder du din plæne, så er det vigtigt, at du gør det med respekt for miljøet. Brug derfor kun organisk plænegødning.

Dermed tilføjer du din græsplæne nogle mikroorganismer, der både kan nedbrude det afklippede græs og give styrke til græssets evne til at optage næring og vand.

Desuden vil denne type af næring gøre græsset sundt, stærkt og smukt, og du vil ikke skulle slå det så hyppigt.

5.     Den perfekte klippehøjde

Græsset skal slås hen over hele sæsonen. I højsæsonen, som jo er om sommeren, bør det blive slået en gang om ugen. H

vis det er en meget tør periode, kan du med fordel sætte klippehøjden op til 6 centimeter, så det kan holde på fugten. Ellers kan du godt klippe det helt kort.

I løbet af foråret og efteråret kan du godt køre klippehøjden op på 3 til 4 cm. Til foråret skal væksten lige i gang igen, og til efteråret lukkes der ned for den kraftige vækst.

6.     Gødning til græsset

Græsset har godt at noget næring. Især hvis du slår det med en plæneklipper, der har græsopsamling. Så får det ikke meget gødning i løbet af sæsonen.

Hvis du supplerer med noget langtidsvirkende gødning, så kan du nøjes med at gøde plænen to gange om året. Den ene gang skal så være i begyndelsen af foråret, og den anden gang skal være i begyndelsen af efteråret.

Er jorden meget sandfyldt, kan du godt gøde plænen en ekstra gang midt på sommeren.

7.     Brug naturlig gødning

I stedet for at rive græsplænen tom for nedfaldne blade, nedfalden frugt og så videre, så kan du med fordel lade dem ligge. Hermed vil du tilføje plænen noget godt og naturligt næring.

Hvis du kører over bladene med græsslåmaskinen, så bliver bladene og andre eventuelle plantedele findelt, og det er den perfekte næring for græsset. Dermed sparer du dig selv for at skulle rive blade væk.

Plænen efter en varm og tør sommer

En græsplæne kan være et ret sørgeligt syn efter en længere tørkeperiode. Den kan faktisk komme til at minde om et væg-til-væg kokostæppe i de somre, hvor det er særligt tørt og varmt.

Det kan godt se ret håbløst ud, men en græsplæne har en forbløffende evne til at overleve sådan en tørkeperiode.

Den kan sagtens vokse sig fin og frodig igen, men du kan også hjælpe den godt i gang igen. Du kan enten forebygge udtørringen ved at vande, eller du kan efterbehandle, når perioden er ovre.

Er der vandingsforbud i dit område, så er vanding naturligvis ikke en mulighed, men så må du forebygge og efterbehandle.

Her er nogle få enkle, men nyttige råd:

Bliver græsset først helt gult og standser sin vækst, så er der desværre ikke ret meget andet at gøre end at vente, til vejret ændrer sig, og græsset begynder at gro igen. Der skal faktisk forbløffende lidt regnvejr til, før det liver op igen.

Rens plænen for ukrudt

Der er ukrudt i alle plæner. Hvis mængden af ukrudt bliver for stor, så kan det svække græsset og tage pladsen fra det. Desuden synes mange, at ukrudt skæmmer en græsplæne. Der er derfor mange gode grunde til at holde mængden af ukrudt nede. Du kan bekæmpe ukrudt på flere måder.

Brug en plænelufter

En plænelufter er et effektivt middel imod ukrudt, fordi det giver luft til græsset, som så får bedre vækstbetingelser, og så kan den samtidig skære ukrudtrødder over, da den er udstyret med en masse knive hele vejen rundt.

Den fås både som et håndskubber-model og som en elektrisk maskine, der i udseende minder om en græsslåmaskine.

Brug bioklip

Mange plæneklippere er i stand til at producere bioklip. Det vil sige, at den fintklipper det græs, som den slår. Det bioklip er guld værd for plænen, for det er det rene og økologiske næring for den.

Bruger du græsset selv som gødning til plænen, så indgår det i sit eget økosystem. Det giver græsset fornyet næring, og det vil gro sig endnu stærkere og tættere.

Brug eftersåning

Opstår der bare eller tynde pletter i plænen, så er det bare om at få sået noget nyt græs i de områder, inden ukrudtet slår sig ned der. Det trick kan du også bruge, hvis du har renset plænen for ukrudt.

På de områder, der derefter fremstår lidt eller meget bare, så kan du tilså det med nyt græsfrø. Ukrudt er lynhurtigt til at finde disse ledige pladser, så du kan med fordel gøre det vanskeligere for ukrudtet at slå sig ned.

En græsplæne har i det hele taget også godt af at få tilført noget nyt liv i form at nysået græs.

Slå græsset i den rette højde

Holder du græsset i en højde på ca. 4 cm, så vil det være en passende højde. Desuden vil det være den perfekte højde i forhold til at holde ukrudt væk. Det vil nemlig kunne forhindre solen at nå ned til ukrudtet og dermed give det ringere vækstvilkår.

Sådan er det bedst, at du slår græsset

Når først dit rullegræs er godt i vækst, så skal det bare slås som en helt almindelig græsplæne. Det vil sige, at du bør holde det på en højde på 3 – 4 cm. I tørketider, kan du sætte klippehøjden op til 6 cm.

Der kan være meget forskel på, hvor hyppigt græsset skal slås. Det kommer selvfølgelig an på, hvor hurtigt det gror i den pågældende periode.

I sommertiden med god veksel mellem sol og regn, kan du slå græs en eller måske to gange om ugen. I de mere fredelige perioder forår og efterår kan der fint gå længere tid imellem.

I tørkeperioder skal du ikke slå det, for da indstiller det væksten, og i hele vinterperioden skal det heller ikke slås, for da går det i dvale.

Rullegræssets fordele

Der er flere fordele ved at bruge rullegræs frem for at så en helt ny græsplæne til med græsfrø. Det er der også, hvis det drejer sig om at reparere en plæne.

For det første, så går det meget hurtigere. I forhold til hvor længe, der går, inden en sået plæne spirer og kommer i vækst, og det stille og roligt kommer til at ligne en græsplæne, så tager det ingen tid med rullegræs, før du ser det endelige resultat.

For det andet så vil du fra starten have en mere ensartet græsplæne. Den er jævn og flot fra starten af. Rullegræs er den sikre genvej til en flot og ensartet græsplæne, der står klar med det samme.

Desuden vil en nysået plæne invitere både fugle og ukrudt til fest. Fuglene vil spise nogle af frøene, og ukrudtet vil slå sig ned på det nærmest bare areal af nytrimmet jord.

Omvendt er der også det økonomiske argument med, at rullegræs er en væsentlig større udgift end græsfrø. Nogle foretrækker også at så græsset selv og følge spændt med i de små spirers udvikling.

Rullegræs i storskala

Der bruges også store mængder af rullegræs, når større græsplæner skal anlægges. Det kan typisk være på steder som golfbaner, fodboldbaner og greens.

Til de formål er rullegræs eminent, fordi græsset kommer til at ligge plant og perfekt med det samme, og det kan anvendes efter meget kort tid.

Det kan også være til anlæg af større grønne områder, byhaver, parker og lignende steder, hvor rullegræs er den hurtige og flotte genvej til etableringen.

De såkaldte miljøtage er også ved at vinde frem antalmæssigt. Det er tage, som er fuldstændigt belagt med græs, hvilket kan blive både tæt og give et glimrende og naturligt indeklima.

Også på altaner eller terrasser bliver rullegræs brugt som det naturlige underlag.